Zupa Tomkhaa Gai

Zupa Tomkhaa Gai

Aromatyczna zupa Tajska na bazie mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, limonki i kolendry. Oryginalnie w wersji łagodnej, ale dla miłośników ognia na talerzu z dodatkiem papryczek chili również smakuje wyśmienicie.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 200g Filet z kurczaka
  • 500ml Mleka kokosowego
  • 500ml Wody
  • 5-10g Galangala lub Imbiru
  • 4-5 Liści limonki kafir
  • 1 Łodyga trawy cytrynowej
  • 1 Łyżka pasty Tom Khaa Gai
  • 2-3 Łyżki soku z limonki
  • 2-3 Łyżki sosu rybnego
  • 3-4 Pieczarki, Shitake lub Shimeji
  • Kolendra
  • Papryczka chili
  • Cukier palmowy lub zwykły trzcinowy

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka w kawałki, wlej wodę do garnka, dodaj liście limonki kafir, trawę cytrynową, galangal lub imbir w zależności od upodobania. Gotuj wszystko przez około 5-6 min. Następnie dodaj mleko kokosowe i pastę Tom Khaa Gai. Gotuj przez kolejne 5-6 min. Dodaj kurczaka, następnie grzyby, po 3 minutach wyłącz grzanie. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z limonki i sosem rybnym. Przy doprawianiu pamiętaj o zasadzie 3 smaków. Słodki, słony i kwaśny. Jeżeli zupa jest za słodka użyj 2 pozostałych smaków, słodkiego i kwaśnego, jeżeli jest za słona użyj słodkiego i kwaśnego, natomiast jeżeli jest za słodka użyj smaku kwaśnego czyli limonki i smaku słonego czyli sosu rybnego. Dzięki zasadzie 3 smaków możesz bez problemu doprawić swoją zupę, nawet jeżeli przesadzisz z jakimś składnikiem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.