Krem z ciecierzycy z Pancettą

Krem z ciecierzycy z Pancettą

Krem z ciecierzycy z oliwa rozmarynową, szałwią i pancettą. Jesienna aromatyczna zupa, rozgrzeje po każdym zimnym spacerze. Bomba smakową z prostych składników.

Składniki na 5 porcji

  • 250g ciecierzyca
  • 100g marchew
  • 60g seler
  • 30g pietruszka
  • 100g Pancetta lub grzanki dla wege
  • 1 gałązka Szałwi
  • Oliwa rozmarynowa (olej rzepakowy 200ml, rozmaryn gałązka)
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  • Gotujemy warzywa, włoszczyznę tak jak na rosół tylko bez mięsa, potrzebujemy około 300ml esencjonalnego wywaru.
  • Cieciorkę należy namoczyć a następnie ugotować razem z wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Pamiętaj aby odłożyć kilka kulek cieciorki do dekoracji talerza. Gotuj kilka minut
  • W tym czasie przygotuj oliwę rozmarynową – rozgrzej w garnuszku delikatnie olej rzepakowy i wrzuć do ciepłego jeszcze oleju gałązkę rozmarynu, odstaw do ostygnięcia. Pamiętaj żeby olej nie był za bardzo rozgrzany aby nie przypalił rozmarynu
  • Zmiksuj cieciorkę z warzywami na gładką masę
  • Na suchej patelni podsmaż Pancettę pokrojoną w kostkę i połącz z przetartą cieciorką. Dla wersji wege przygotuj grzanki z chleba pokrojonego w kostkę i przesmażonego na suchej patelni, będziemy je dodawać na koniec, żeby nam nie zmiękły
  • Jeżeli krem wyszedł zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody, dopraw do smaku solą i pieprzem
  • Oddzielnie podgrzej całe kulki cieciorki
  • Wlej zupę na talerz dodaj Pancettę lub grzanki, skrop wszystko oliwą rozmarynową, udekoruj listkami szałwi

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.