Zupa cebulowa z pieczarkami

Zupa cebulowa z pieczarkami

W polskiej kuchni jak wiecie zupa pełni bardzo ważną rolę. Co to za obiad bez zupy mówiły nasze babcie. Tradycyjny Polski obiad musiał składać się z zupy i drugiego dania. Pamiętam że w domach jadło się „zupę z drugim” od razu, lub zupa serwowana była wcześniej :). A jak było u was?

Weekendowym rarytasem oczywiście w większości domów jest rosół z kury, choć i to już powoli zaczyna się zmieniać. Rodzajów zup jest bardzo dużo, pomijając zupy klasyczne, takie jak żurek, rosół, grzybowa czy nasza zupa cebulowa, tak naprawdę zupy możemy za każdym razem tworzyć na nowo, z nowymi składnikami, na które mamy ochotę. W obecnych czasach można znaleźć dużo zup z innych krajów czy kultur, a także zup wegetariańskich czy wegańskich. Jedną z nich jest już przeze mnie wspomniany rosół a właściwie wegański bulion, który możesz również znaleźć u mnie w przepisach (Wegański bulion). Od lat jestem fanem zup, szczególnie w jesienne czy zimowe popołudnia, dlatego zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu.

Zupa cebulowa, ok ale dlaczego z jajkiem i z pieczarkami?

Biorąc pod uwagę ciężkostrawność, zupa cebulowa nie należy do najlżejszych, bo jak sama nazwa wskazuje jest w niej sporo cebuli, która w dużej ilości nie współpracuje z naszymi żołądkiem :). Aby złagodzić jej ciężki smak i ilość cebuli postanowiłem dodać kilka składników. Dodałem pieczarki, które dają niesamowity aromat oraz bilansują ciężki smak cebuli. Zupa jest również z dodatkiem jajka, które dodajemy na sam koniec, więc śmiało można pominąć ten punkt i mamy pyszną zupę w wersji wegańskiej.

Przepis na zupę cebulową

  • 2 duże cebule
  • 1/2 pomidora
  • 200g pieczarki
  • 2 łyżek sosu sojowego jasnego
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • bulion warzywny 600-700ml (przygotuj trochę więcej na dolewkę :))
  • jajko
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

Cebulę smażymy na patelni, na oliwie do momentu aż nam ściemnieje i lekko się zarumieni, przekładamy cebulę do garnka. Pieczarki kroimy w plasterki lub mini pieczarki tylko myjemy i smażymy podobnie jak cebulę. Pamiętajcie żeby nie smażyć cebuli razem z pieczarkami, duża ilość składników nie pozwoli wam ich odpowiednio wysmażyć.
1/2 pomidora przesmaż na patelni, kładąc go miąższem do dołu.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki do garnka i zalej bulionem, jeżeli podana ilość bulionu nie przykrywa składników możesz dodać go trochę więcej lub po prostu zrób taką gęstość jak lubisz.
Gotuj wszystko min 45 minut, kontrolując ilość bulionu.
Zupę podawaj w miseczce z przekrojonym jajkiem ugotowanym w koszulce lub w wersji łatwiejszej w skorupce tak jak jajka na miękko czyli 5 min w osolonej wodzie. Jajko przekrój w zupie na pół tak aby rozlało się żółtko, posyp szczypiorkiem i voilà

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.