Śledź z sosem jogurtowym i kaparami

Śledź z sosem jogurtowym i kaparami

Śledź w białej odsłonie, zamiast śmietany, jogurtowy sos z cebulką i ogórkiem, z wyraźnym ukłonem w stronę kaparów, jakże podkreślających smak ryb. Biały sos to mieszanka jogurtu z majonezem z dodatkiem korniszonów, cebuli i odrobiny octu. Świetnie spisze się na świątecznym stole.

Składniki na 2-3 porcje:

  • Śledź ala Matias 1 płat
  • Mleko
  • Olej rzepakowy ok 15g
  • Oliwa z oliwek ok 5g
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1/2 cebuli
  • Jogurt naturalny 200-250ml
  • majonez 100-150ml
  • Kapary 10szt

Przygotowanie:

Śledzia należy namoczyć w mleku przez około 1 godzinę.
Do miski wlewamy jogurt i majonez, mieszamy na jednolity sos, dorzucamy połówkę naszej cebulki, olej rzepakowy, świeżo zmielony pieprz.
Namoczonego śledzia kroimy w poprzek w paseczki i dorzucamy do gotowej zalewy.
Mieszamy wszystkie składniki i dopiero teraz już razem ze śledziem sprawdzamy czy należy dodać soli, doprawiamy do smaku.
Śledzia podajemy schłodzonego posypanego kaparami, skropionego oliwą z oliwek z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Prosto i szybko!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.