Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Przepyszna Toskańska sałatka z grzankami i pomidorami, nazywana też sałatką chlebową.
W zależności od postaci, może występować jako przystawka lub jako danie główne
.

Składniki na 5 porcji:

  • 1kg pomidorów
  • 450g ogórek
  • 80g cebula czerwona
  • 60g kapary
  • Anchois ok. 15 filecików
  • Pieczywo (ciabata) ok 150g
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Bazylia
  • Woda
  • 20g musztardy
  • Ocet winny
  • Sok pomidorowy 100ml
  • Mięta świeża

Przygotowanie:

  • Pomidory parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w duże cząstki.
  • Ogórki również obieramy ze skórki, przecinamy na pół i usuwamy pestki, ogórek pokrój w pół talarki, posól i odstaw do odsączenia na około 20min.
  • Do miski wsypujemy pomidory, ogórki, czerwona cebulę pokrojoną w pióra, pokrojone filety anchois i kapary.
  • Do miseczki wlej trochę oliwy z oliwek, musztardę, sok pomidorowy, ocet winny, dodaj trochę soli i pieprzu do smaku
  • Z bagietki przygotuj grzanki krojąc bagietkę w poprzek
  • Wymieszaj sałatkę z sosem
  • Podawaj ze świeżą miętą i grzanką
    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.