Sałatka na ciepło z pieczarkami i jajkiem

Sałatka na ciepło z pieczarkami i jajkiem

Elegancka wersja ze składników na jajecznice z pieczarkami. Do tego włąsnorecznie ukręcony majonez chrzanowy. Śniadaniowa petarda! Pyszna smażona pieczarka i rozlewające się żółtko do tego mocno jajeczny majonez z chrzanem, dopełnieniem oczywiście do jajek musi być szczypiorek i grzanka.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 200g Pieczarki
  • 2 Jajka do sałatki
  • 1 Jajko do majonezu
  • 5g Chrzanu
  • 5g Musztardy
  • 5ml Soku z cytryny
  • Szczypior
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz świezo mielony
  • Bagietka lub kajzerka

Przygotowanie:

Rozdzielamy białko od żółtek, żółtka wkładamy do miksera lub miski dodajemy szczyptę soli, chrzan, musztardę i odrobinę soku z cytryny. Na średnich obrotach kręcimy żółtka dodając powoli olej rzepakowy obserwując konsystencje majonezu, na tą ilość powinno wystarczyć około 100ml oleju. Przy klasycznym majonezie oleju używamy dużo więcej ale chciałbym aby ten miał delikatnie jajeczny posmak. Jeżeli nie mamy miksera możemy żółtka mieszać trzepaczką, wtedy mamy mniejsze prawdopodobieństwo zważenia, jeżeli robimy małą ilość z 1 lub 2 jajek, trzepaczka może być nawet lepszym rozwiązaniem. Białek oczywiście nie wyrzucamy ponieważ możemy z nich również zrobić fajny puszysty sos podobny do majonezu, przecież cały czas idziemy w trendzie No Waste. Nastawiamy wodę do gotowania jajek, lekko solimy, po zagotowaniu wrzucamy jajka na 6min. Ugotujemy je na półtwardo, czyli z delikatnie luźnym żółtkiem. Po wyjęciu jajek zahartuj je zimną wodą i odłóż na bok. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki bez nóżek na góra 4 plastry. Posól i usmaż na maśle klarowanym. Pieczarki wyłóż na talerz, do tego dodaj przekrojone jajko na pół, idealnie będzie jak żółtko delikatnie się rozleje, oprósz solą i pieprzem, skrop wszystko naszym majonezem i dodaj świeżutki szczypiorek.
Kajzerkę pokrój w kawałki i przesmaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym na grzankę lub wsadź do opiekacza. Gotowe, smacznego! Śniadaniowa petarda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.