Ramen po Polsku i nie tylko

Ramen po Polsku i nie tylko

Niesamowicie aromatyczna i esencjonalna zupa z mięsem i warzywami, lub w wersji wege. ramen pochodzi wbrew większości informacji z Chin a nie z Japonii, choć w kuchni japońskiej rzeczywiście zadomowił się na dobre. Posiada jednak wiele wersji i jest spotykany w odmianie polskiej, azjatyckiej, hiszpańskiej. Podobna sytuacja jest ze składem ramenu, nie ma konkretnego i jednego przepisu, więc jest szansa aby rozwinąć swoją kreatywność, lub poczyścić zapasy 🙂

Składniki na około 4 miski około 1,5 l czystego wywaru:

  • 1 Seler
  • 1 Por
  • 3x Pietruszka
  • 5x Marchewka
  • 1 Batat
  • 1 Cebula
  • 1 Pierś z kurczaka
  • Lubczyk cała kiść
  • 200g Boczniak
  • 5-6 Pieczarek lub Shitake
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 Jajka
  • Makron spaghetti pełne ziarno
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania

  • Warzywa (oprócz boczniaków i pieczarek lub shitake) obieramy, kroimy na duże kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem rzepakowym. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200C na 20-25min. Tak aby warzywa bardzo delikatnie się zarumieniły
  • Do garnka 4l wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i wrzucamy do niego pierś w całości z odrobiną lubczyku w ziołach. Pierś smażymy chwilę w całości aż mocno się zrumieni z obu stron.
  • Do garnka dorzucamy warzywa z pieca i dolewamy wody prawie do samego rantu rondelka. Całość należy doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć temperaturę tak aby zupa „pyrkała”, garnek należy delikatnie nakryć pokrywką, zostawiając małą szparę
  • W tym czasie na odrobinie oleju przesmaż boczniaki a następnie łebki pieczarek bez nóżek lub shitake w zależności od wersji, którą wybierzemy. Następnie dodaj grzyby do wywaru
  • Po około 2 godzinach dodaj lubczyk i wyjmij z wywaru do miseczki batata, możemy go później dodać do miseczki, ale jeżeli batat zostanie do końca w naszym wywarze to niestety się rozpadnie, często razem z batatem wyjmuję też por.
  • Pozostaw wywar na kolejne 2-3 godziny, przypraw solą i pieprzem po tym czasie wyłącz. przykryj szczelnie pokrywką i pozostaw jeszcze na godzinę na wyłączonym gazie.
  • Ugotuj makaron, i jajko na miękko, lub tak jak lubisz, dodaj te składniki do miseczki, dołóż warzywa z wywaru które lubisz pokrojone w paski, mięso wyjmij i porwij na kawałki, zalej wszystko aromatycznym wywarem
  • Pamiętaj aby ramen robić wtedy kiedy masz dużo czasu, żeby był pyszny potrzebuje miłości i cierpliwości, niestety nie da się go zrobić na szybko. Nie zwiększaj też ilości wody, ponieważ wywar nie wyjdzie tak esencjonalny jak powinien. Jeżeli chcesz zrobić więcej wywaru, po prostu zwiększ ilość wody i warzyw jednocześnie

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.