Pęczotto z Kurkami

Pęczotto z Kurkami

Pęczotto czyli Risotto z kaszy Pęczak.
Dla miłośników Włoskiej kuchni. Odkryj nowe oblicze „pęczaku”. Również dla tych, dla których ważny jest niższy IG

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza pęczak 200g
  • Białe wino wytrawne
  • 1 Cebula
  • 1 Ząbek czosnku
  • 5g Oliwy
  • Bulion ok. 1L
  • 100g świeżych kurek
  • 40g masła
  • 30g parmezanu

Przygotowanie:

Do garnka wlej i rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i kurki i zeszklij je delikatnie, dorzuć czosnek i za chwilę pęczak, przesmaż wszystko chwilę często mieszając. Po 2-3 minutach dolej trochę białego wina, tak aby delikatnie przykryło ono kaszę, mieszaj co chwilę aż kasza wino trochę się zredukuje, następnie dolej bulionu tak aby przykrył kaszę, powtarzaj dolewki jeszcze 6 razy. Zamiast ostatniej dolewki dodaj masło, dobrze wszystko wymieszaj i wyłącz żródło ciepła. Zdejmij garnek z ognia lub z płyty i dodaj parmezan, wymieszaj wszystko dokładnie i podawaj. Pęczotto czy Risotto powinno mieć konsystencje lejącej się lawy. Pamiętaj że Kasza szybko chłonie płyn i traci lejącą się formę, niestety nie jest już wtedy tak smaczna, ponieważ pozbawiona jest naturalnego kleistego sosu, dlatego trzeba podawać ją natychmiast po przyrządzeniu. Pęczotto można podawać z rybą, mięsem, szparagami, fasolką itp. Pamiętaj żeby dodatek przygotować oddzielnie i dodać do Pęczotto dopiero tuż przed podaniem.
Kasza pęczak ma dużo niższy Indeks Glikemiczny niż ryż, szczególnie ten specjalny do Risotto, więc śmiało można ją podawać osobom z cukrzycą czy insulinoopornością.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.