Pizza z szynką Parmeńska i Pesto bazyliowym

Pizza z szynką Parmeńska i Pesto bazyliowym

Składniki na 2 pizze:

Ciasto:

  • Woda 220g
  • Mąka do Pizzy typ 00 400g
  • Oliwa z oliwek 30g
  • Drożdże suche 4g lub świeże ok 20g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Cukier 1 łyżeczka

Pesto:

  • Świeża bazylia 80g
  • Świeża natka pietruszki 60g
  • Śwież rukola 80g
  • Parmezan 40g
  • Olej rzepakowy 200ml
  • Czosnek 1 ząbek

Dodatki:

  • Szynka Parmeńska 200g
  • Ser mozarella 150g
  • Passata pomidorowa ok 400ml
  • Świeża bazylia
  • Pesto z bazylii
  • Kamień do Pizzy

Przygotowanie:

Ciasto:
Wrzuć do miksera planetarnego, lub innego urządzenia mieszającego lub po prostu wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami. Następnie wsyp resztę składników i ponownie wymieszaj całość. Jeżeli ciasto się klei możesz delikatnie podsypać mąką.
Do miski podsyp trochę mąki, wsadź ciasto, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odczekaj co najmniej 1 godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto na stolnice, podsyp delikatnie mąką i ugnieć kilka razy dłonią, wsadź po raz kolejny do miski pod przykryciem na ok
30 min.

Pesto:
Składniku wrzuć do miksera i mieszaj 1min na najwyższych obrotach. Ważne żeby olej dodać w ostatniej kolejności! Pesto które zostanie możesz wykorzystać przy kolejnej okazji do pomidorów lub makaronu.

Formowanie pizzy, dodatki i pieczenie:
Jeżeli masz kamień do wypieku pizzy to wsadź go do piekarnika i rozgrzej piec do najwyższej temperatury jaką masz na termoobiegu, idealnie jeżeli Twój piec ma temperaturę 300c lub więcej, po osiągnięciu przez piec maksymalnej temperatury grzej jeszcze kamień przez około 20 min.

Teraz jest też dobry moment na to żeby wstawić na patelnie lub rondelek naszą passatę, którą należy trochę zredukować czyli chwilę pomęczyć na ogniu 🙂

Następnie wyjmij ciasto z miski i podziel na pół. Podsyp stolnicę mąką i zacznij wyrabiać okrągłe ciasto mniej więcej o średnicy 25-30 cm. Jeżeli masz formy do pizzy to świetnie ponieważ będzie Ci łatwiej utworzyć regularny kształt. Blacha będzie nam potrzebna tylko do formowania i do przenoszenia pizzy, nie będziemy piekli pizzy na blasze tylko na kamieniu. Na blasze połóż pergamin, przenieś ciasto ze stolnicy na pergamin, dopracuj kształt swojej pizzy i jej grubość wedle uznania. Po przestygnięciu posmaruj pizze naszą zredukowaną passatą oraz pesto, nie żałuj, niech składniki się wymieszają (ilość passaty i pesto z przepisu jest trochę większa niż podana w przepisie, ponieważ często używam ich jeszcze na zimno i podaje do pizzy jako sosy, więc nie musisz dawać całości do pieczenia) następnie dodaj szynkę, posyp serem mozarella i do pieca.

Wrzuć pizzę na kamień ściągając ją z blachy na pergaminie tak żeby na kamieniu bezpośrednio leżał pergamin a na nim pizza. Po 2 minutach w piecu wysuń pergamin spod pizzy i piecz jeszcze 4-6 min. (Jeżeli nie masz kamienia, piecz na pergaminie i blaszce) Podczas pieczenia obserwuj swój placek, ponieważ czas pieczenia zależy od pieca, od zakresu jego temperatury i od tego czy pieczemy na kamieniu czy na blaszce, pizza musi być od dołu wypieczona ale od góry nie może być przypalona. Na dobrą pizzę wpływa wiele szczegółów i każdy przepis jest inny, więc nie bój się eksperymentować i zmieniać swojego, zrobisz pizzę 3-4 razy, poznasz swój piec i będziesz ekspertem, daje gwarancje 🙂 A i jeszcze świeża bazylia na wierzch, pamiętaj żeby ją dać po pieczeniu.
Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.