Ciasto makowe

Ciasto makowe

Wspaniałe ciasto makowe z przepisu mojej Babci i dopracowanego przez moją Mamę. Pyszne mokre, soczyste ciasto makowe z polewą czekoladową. Obowiązkowa pozycja na Święta i każdą rodzinną imprezę.

Składniki na ok 16 porcji:

  • 200g maku czarnego lub już zmielonego maku
  • 150g bułka tarta
  • 260g cukru
  • 8 jajek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • masło 50g

Przygotowanie:

Mak wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na małym ogniu 2 minuty. Mak wykładamy na sito dosłownie na chwilę żeby odsączać go na sucho, przesypujemy do miski i odstawiamy do wystygnięcia.

Rozdzielamy żółtka z białkami, żółtka wkładamy do miski, wsypujemy cukier i ucieramy łyżką na w miarę gładką masę, następnie stopniowo dodajemy bułkę i również mieszamy, aż składniki się połączą.

Do naszej masy cukrowej dosypujemy przestudzony mak, następnie ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy do ciasta. Ciasto gotowe 🙂 Wylewamy ciasto do formy przesmarowanej olejem lub masłem i pieczemy około 40min. W 180C z termoobiegiem. Jeżeli pieczemy ciasto w mniejszych formach lub kokilkach czas pieczenia może się skrócić. Rozdrobnij czekoladę na kawałki wsadź do metalowej miski, miskę wsadź do garnka z wrzącą wodą i utrzymuj na małym ogniu, najlepiej żeby miska była zaraz nad taflą wody, wsyp czekoladę i masło, powoli mieszaj aż całość się rozpuści. Pamiętaj żeby rozpuszczane składniki były podobnej temperatury i żeby dodać je razem od samego początku procesu rozpuszczania, unikniemy wtedy rozwarstwienia naszej polewy. Polewę wylewamy na ciacho i czekamy aż zastygnie, najlepiej w lodówce, lub w okresie zimowym na jakże słynnym już balkonie. Ciasto świetnie smakuje na zimno. Jeżeli mamy ciasto w formie, kroimy w kawałki i podajemy oprószone czekoladą startą na tarce, jeżeli piekliśmy ciasto w kokilkach lub mufinkach po prostu wykładamy gotowe porcje i również posypujemy czekoladą lub zwyczajnie wyciągamy ciasto i  pożeramy ile się da 🙂 Ciasto powinno być delikatnie mokre i soczyste

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.