Burger wołowy, jak z Burgerowni:)

Burger wołowy, jak z Burgerowni:)

Stwórz swojego własnego Burgera rodem z Food Trucka! Pyszna soczysta wołowina z przypalaną bułką i ulubionymi dodatkami. Extra prosty sos ala Big Mac:)

Składniki:

  • 700-800g Mięso wołowe mielone z łojem wołowym
  • 4 Bułki
  • 100g majonez
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • Sałata karbowana
  • Ketchup pomidorowy dobrej jakości
  • Sól i Pieprz

Przygotowanie:

Zanim zaczniemy składać, smażyć, mieszać, chciałem poświęcić chwilę waszej uwagi na produkty, które musimy kupić do naszego przyszłego burgera, ponieważ są one bardzo ważne, może nawet ważniejsze niż samo przygotowanie. Żeby powstał dobry burger trzeba się trochę nabiegać i poszukać odpowiednich produktów najwyższej jakości.
Najlepsze mięso na burgery to mięso wołowe z dodatkiem łoju wołowego w stosunku do mięsa ok 30% takie mięso możecie zamówić u lokalnego rzeźnika lub we wszystkich sklepach typu cash&cary na dziale mięsnym poprosić o świeżo zmielone.
Jeżeli chodzi o bułki bo tu miałem również kłopot żeby znaleźć odpowiednią, to rzeczywiście po raz kolejny należy się postarać. Opcji mamy kilka, możemy odezwać się do profesjonalnych hurtowni gastronomicznych i bez problemu dostaniemy u nich gotowe pieczywo, możemy też poszukać w dużych sklepach gotowych bułek do burgerów jest teraz duży wybór fajnych bułek z mąk z pełnego przemiału, otrzymujemy wtedy fajną ciemną i zdrowa bułkę. Możemy tez udać się do pobliskiej piekarni i zapytać czy nie oferują takiego pieczywa. Jeżeli chcemy uzyskać efekt typowo domowy może to być po prostu kajzerka, jeżeli chcemy pobawić się w domową burgerownie, potrzeba trochę więcej inicjatywy.
Czas na dodatki, tu już pójdzie łatwiej, ponieważ reszta dodatków typu pomidor, cebula, sałata będą dostępne praktycznie w każdym sklepie, wystarczy pamiętać tylko o tym żeby były dobrej jakości i żeby były świeże.

Dobra to róbmy już te Burgery!

  • Teraz już pójdzie z górki, bierzemy mięso które kupiliśmy formujemy je w kształt burgera, jeżeli mamy metalowy ring to super bo będzie nam łatwiej jeżeli nie po prostu robimy to ręcznie. Mięso tylko solimy, dość obficie, nie dodajemy do mięsa jajek ani oliwy tylko czyste mięso i sól
  • Robimy mega prosty sosik ala Big Mac 🙂
    Kroimy 1/2 większej cebuli w kostkę, mieszamy z majonezem i gotowe
  • Kroimy i myjemy dodatki a właściwie to najpierw myjemy a później kroimy.
    Pomidor w plastry, druga połowę cebuli w pióra, sałatę rwiemy na części
  • Rozgrzewamy grill elektryczny, klasyczny, patelnie grillową smażymy mięso z obu stron aż woda odparuje mniej więcej po ok 4 min na stronę. Pamiętajcie żeby nie przeciągnąć mięsa ponieważ będzie suche
  • Na tym samym grillu czy grillowej patelni podpiecz przekrojoną w poprzek bułkę z każdej strony. Możesz ją delikatnie przypalić żeby miała fany posmak
  • Składaj burgera w kolejności buła, sałata, mięso, nasz sosik, ketchup, dodatki, buła 🙂 Przepis jest na typowego klasyka, ale jak masz ochotę szaleć z dodatkami to nie krępuj się. Możesz dodać: ogórka, ser, ser pleśniowy, bekon, avocado, buraka, co tylko przyjdzie Ci do głowy

    Eksperymentujcie i cieszcie się ogromną ilością smaków! JAZDA !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.