Smoothie Bowl waniliowy z owocami

Smoothie Bowl waniliowy z owocami

Smoothie bowl to słodki deser a właściwie słodki krem, smoothie w miseczce przystrojony orzechami, owocami czy ulubionymi dodatkami. Bowl przywędrował do nas z Hawajów, to tam rozpoczynał swoją karierę jako poke bowl, który Hawajczycy serwowali w misce z ryżem i wytrawnymi dodatkami. w związku z tym smoothie bowl to taka trochę słodka wariacja poke bowla.

Kolejny deser bez dodatku cukru na mojej liście. Klasycznie nie używam cukru i zamieniam go na ksylitol, erytrol lub rzadziej na miód. Dlaczego? pomijając inne wartości i upraszczając podejście do cukru tylko pod kątem ilości kalorii, już daje nam pełny obraz dlaczego warto zamienić cukier na inne „słodziwo” 🙂

A więc dla porównania – ilość kcal w 100g produktu przedstawia się następująco:

  • 400 kcal cukier
  • 380 kcal cukier brązowy
  • 324 kcal miód
  • 240 kcal ksylitol
  • 0 kcal erytrol


Sami widzicie, że zdecydowanie warto zamienić cukier na jeden z dostępnych produktów.
Miód poza tym, że ma mniej kalorii niż cukier, dostarcza naszemu organizmowi szereg mikroelementów i witamin, choć ilość kalorii na 100g nie robi wrażenia to używam czasem miodu, ponieważ ma specyficzny dla mnie przepyszny smak. Najczęściej używam jednak ksylitolu ale totalnym hitem, jeżeli chodzi o ilość kalorii jest oczywiście erytrol czy inaczej nazywany erytrytol, który w naszej tabeli wskazuje ZERO. Oczywiście hitem już nie jest cena, bo kiedy za cukier zapłacimy ok 6zł/1kg, to już za ksylitol czy erytrol 30zł/kg
Wybór jednak, jak zawsze zostawiam wam, słodki dodatek w przepisie możesz zamienić dowolnie według swojego uznania.

Pamiętaj, że mój deser klasycznie jest bez dodatku cukru więc nadaje się dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Przepis

Składniki

  • 5 łyżek mascarpone
  • 2 łyżki jogurt grecki gęsty
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu
  • 20g nasiona chia
  • 40g płatki owsiane
  • 30g orzechy nerkowca
  • 30g maliny
  • 30g borówki
  • 1/4 mango
  • listek mięty
  • odrobina miłości 🙂

Sposób przygotowania

  1. Mascarpone, jogurt, ksylitol, chia i płatki owsiane blendujemy, wlewamy do miseczki i odstawiamy na 30 min. do lodówki,
  2. Układamy owoce na górę i ponownie do lodówki na 30 min.
  3. Podajemy na zimno

Lista zakupów – możesz wydrukować 🙂

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.